FVS_3967-bewerkt

Aikido

Aikido is binnen de budodisciplines één van de jongere disciplines. Het werd in de vorige eeuw ontwikkeld door Morihei Ueshiba, ook wel O-sensei genoemd. Tijdens de ontwikkeling van het Aikido door O-Sensei trainde bij hem een leerling genaamd Minoru Mochizuki, precies in de tijd dat het toenmalige Aikido nog veel weg had van het Aiki-jujutsu. Mochizuki gaf de toenmalige stijl door aan de fransman Alain Floquet, die deze stijl verder heeft ontwikkeld. Hoewel O-Sensei uiteindelijk de stijl Aikido ontwikkelde, bleef Alain Floquet trouw aan de stijlvorm die hij van Mochizuki had geleerd. Om verwarring te voorkomen kreeg Floquet toestemming van Mochizuki om zijn stijl Aikibudo te noemen. 
De stijl Aikibudo kenmerkt zich ten opzichte van de andere aikidostijlen dat het reële zelfverdediging aspect behouden is gebleven, vandaar het tussenvoegsel “BU” wat krijgskunst betekent. Het Aikibudo heeft zijn roots namelijk grotendeels in het klassieke Daito-ryu Aiki-Jujutsu.

Praktisch gezien leer je met Aikibudo jezelf verdedigen, maar er zijn nog veel meer redenen om Aikibudo te beoefenen. Zo leer je letterlijk vallen en opstaan en omgaan met geweld op een manier die niet verder uitnodigt tot geweld. Je leert om de aanval van de (gewapende) tegenstander snel en efficiënt te neutraliseren door de energie van de tegenstander te gebruiken. Daardoor hoef je voor Aikibudo niet sterk te zijn. Je wordt van Aikibudo lekker soepel en krijg je vanzelf een flinke dosis zelfvertrouwen. Iedereen kan het leren, zowel mannen als vrouwen!

De lessen Aikibudo worden gegeven door Dennis Oomen, die zich al ruim twintig jaar hiermee bezig houdt. Dennis is rijksgediplomeerd leraar Aikido B (JBN), in het bezit van de derde dan en in het dagelijks leven docent gevaar en geweldbeheersing bij de Nederlandse politie.

Om een indruk te krijgen over het Aikibudo;

https://www.youtube.com/watch?v=z3PoQ7K11ok

https://www.youtube.com/watch?v=-xACkfjrC9w

 

 FVS_4000

Katori

Tenshin shoden Katori Shinto Ryu is één van de oudste krijgskunstscholen van Japan. De school werd in de 14e eeuw gesticht door Iizasa Ienao. Het is de voedingsbron geweest van vele andere scholen en daarmee zeer invloedrijk in de ontwikkeling van de Japanse Krijgskunsten, waaronder Aikibudo. Gezien het belang en de lange historie van de school werd de Katori Shinto Ryu door de Japanse overheid in 1960 uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed.

Het Katori Shinto Ryu is mede van grote invloed geweest op de ontwikkeling van het Aikibudo. Vanwege de grote waarde van budo in de breedste zin, wordt bij sportschool Kaizen deze stijl apart onderwezen. Er wordt getraind met onder andere het (houten)zwaard, bo en naginata, maar ook bij de zwaardtrekkingen (Iaito) wordt gebruik gemaakt van een echt zwaard. De school onderhoudt via Katori shinto ryu Nederland en de FKSR uit Frankrijk het contact met Sugino Sensei, de officiële vertegenwoordiger van de Katori Shinto Ryu in Japan.

De lessen worden gegeven door Dennis Oomen, 3e dan Aikibudo en eerste dan Katori Shinto Ryu.

Om een indruk te krijgen over het Katori Shinto Ryu;

https://www.youtube.com/watch?v=dhztycjAK2A&list=PLN-5sG2FULYiDAdGIT4x47ZGMgTVqyZ6Q&index=2

 FVS_3925

Daito Ryu Aiki-jujutsu

In onze sportschool wordt Daito-Ryu op dit moment onderwezen als onderdeel van het Aikibudo. Net als het Katori shinto Ryu is deze stijl van grote invloed geweest op de ontwikkeling van het Aikibudo, wat terug te vinden is in de exameneisen van Aikibudo, vanaf de tweede dan. Via Daito-Ryu Nederland onderhoudt onze sportschool nauwe banden met Japan en de daar gevestigde Daito-Ryu.
De leraar Dennis Oomen heeft daarom ook de eerste dan in het Daito-ryu Aiki-Jujutsu, uit handen van Katsuyuki en Masayuki Kondo, de enige officiële vertegenwoordigers van het Daito Ryu Aiki-Jujutsu in Japan.

Vanuit Japan zijn er strikte regels over het onderwijzen van deze stijl buiten Japan. De ambitie van de sportschool is het om in de toekomst deze stijl in zijn volledige vorm te mogen onderwijzen naast het Aikibudo door een officiële vertegenwoordiging te zijn van deze stijl vanuit de Japanse hoofdschool. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt!

Wil je een indruk van het Daito-Ryu Aiki-jujutsu; https://www.youtube.com/watch?v=wGEV_T4hCBg

Meer informatie over Daito Ryu? bekijk deze website; https://www.daitoryu.nl

Raadpleeg het lesrooster en de actuele agenda. Voor de jeugd: mocht je een lesje mee willen doen, neem even contact op! 

Hier kunt u zich inschrijven en vind u onze gegevens.